Ontspannen Sinterklaas vieren: creëer rust met deze 10 tips
Hoera, Sinterklaas is in het land! Dat is natuurlijk hartstikke gezellig, maar ook druk. Voor veel kinderen betekent de Sinterklaastijd een drukke, spannende en onoverzichtelijke periode. Als ouder speel jij hier een belangrijke rol in. Ik geef je tien tips waarmee je de rust kunt bewaren voor je kind en jezelf. Zodat het een ontspannen Sinterklaas feest wordt voor iedereen.
Een ontspannen Sinterklaas begint met jouw eigen intentie
Voordat je verder gaat naar mijn tips wil ik je vragen om stil te staan bij jou eigen intentie voor de Sinterklaastijd. Jouw intentie is de essentie van hoe jij deze sinterklaas periode gaat ervaren. Door er bewust bij stil te staan neem jij het heft in eigen hand.
Dus pak eens je pen en papier en schrijf voor jezelf op: wat wil jij uit deze Sinterklaastijd halen? Wil je jouw kind handvaten meegeven zodat het rust ervaart? Wil je zelf heel graag dat het een gezellige Sinterklaas wordt? Voelt jouw Sinterklaasplanning goed voor jou, of is het iets wat je doet voor anderen? En vier je het vanuit jezelf, of vanuit je kind?
Heb je jouw intentie? Mooi, dan volgen hier mijn tien tips voor een ontspannen Sinterklaas tijd. Misschien zit er iets tussen wat jij kunt toepassen. En oh ja: laat je niet leiden door wat anderen vinden en verwachten. Jíj kent jouw kind als geen ander.
De 10 tips voor een ontspannen Sinterklaas viering
Zorg voor duidelijkheid en voorspelbaarheid
Daar heeft een kind baat bij. Vertel dus wat het kind te wachten staat en wat er van hem verwacht wordt. Ontwikkel een ritme, maak deze periode voorspelbaar en geef je kind hierbij zelf de regie. Mag het Sinterklaas een handje geven of Ozosnel een aai over zijn snuit? Leuk, maar kijk eens of jouw kind het wel echt wil. Laat het zijn eigen grenzen aangeven. Deze eigen regie geeft rust en kracht.
Maak een planning
Door middel van een kalender maak je de planning visueel voor je kind. Het weet zo precies wat er wanneer te gebeuren staat. Denk aan: wanneer de schoen gezet word, pakjes avond, intocht, wanneer Sint en Piet op school /sportclub / werk komt etcetera. Zo vermijd je ook strijd en de vele vragen zoals “wanneer mag ik mijn schoen zetten?” Ga samen een kalender maken. Dit geeft rust en vertrouwen.
Haal de spanning van het schoenzetten af
Oh wat kan het spannend zijn, een schoen zetten! Als er overzicht is haal je de spanning er een beetje af. Kijk bijvoorbeeld naar de timing: kies je voor het weekend, of juist doordeweeks? Je kunt een tijdschakelaar of lampje gebruiken waaraan je kind kan zien of het al naar beneden mag om naar zijn schoen te gaan. Piekert je kind of Piet wel binnen kan komen? Zet de schoen dan buiten. Of leg samen een sleutel klaar. Zie en hoor je kind en ontdek waar de spanning zit. Bedenk daar oplossingen voor.
Plan zo min mogelijk extra en extra rust momenten
In het kader van rust plan je in deze periode wat minder. Dus niet naar de tandarts, geen nieuwe kleren kopen of een kinderfeestje vieren. Houd de prikkels laag zodat je kind rust kan vinden en lekker thuis kan spelen. Creëer ook extra rust momenten. Naar buiten gaan, dat is altijd goed en fijn. Denk ook aan een massage, een glitterbol maken met je kind, samen acrobaten (yoga), of een hut bouwen. Een ontspannen sinterklaas periode kan echt.
Haal de spanning van het cadeau uitpakken af
Cadeautjes uitpakken op pakjesavond kan heel spannend zijn voor kinderen. Er zijn natuurlijk heel veel manieren om dat festijn aan te pakken, dit hangt samen met hoe je de avond viert. Kinderen hebben met name oog voor de pakjes. Dus vier je dit voor de kinderen laat ze dan alles in één ruk uit pakken. Daarna spelen ze nog even en gaan ze naar bed. En heb jij een rustige en ontspannen Sinterklaas avond terug. Vier je dit echt als gezin? Dan kies je misschien toch liever voor een banketstaaf erbij. Dat de pakjes met aandacht uitgepakt worden. Vraag van tevoren ook wat ze verwachten van de avond en stel te hoge verwachtingen bij.
Stel je eigen verwachtingen bij
Vaak vier je dit soort feesten op basis van hoe je het vroeger zelf hebt ervaren. Vond je het fantastisch? Misschien vierde je het bijna niet. Misschien herinner jij je vooral dat je strak in het harnas zat te wachten tot je mocht uitpakken? Wat het ook is: dit feest is nu een feest van jouw gezin. Zorg dat een kind daarin zichzelf mag zijn en stel je eigen verwachtingen bij als je kind moe, overprikkeld of bang is. Zoals bij tip 5 omschreven werkt een pragmatische aanpak goed voor kinderen voor een ontspannen Sinterklaas. Ga eens voor jezelf na: komt dat overeen met de verwachtingen die jij hebt van de sinterklaas tijd en met name pakjesavond?
Houd de Sint en zijn pieten buiten de opvoeding
Niets is zo makkelijk als zeggen dat er een pietje meekijkt. Dat je kind de schoen niet mag zetten als het niet luistert, zich gedraagt zoals het zou moeten, etcetera. Maar dit is opvoeden vanuit angst. Wat op de korte termijn heel goed werkt, want een kind past zich aan. Maar in de wereld van vandaag leven we vanuit overvloed, kunnen en mogelijkheden. En jíj bent degene die opvoedt. Niet Sinterklaas. Stop dus met het installeren van angst in je kind door te ‘dreigen’ met Sinterklaas. Hierdoor kan het niet in z’n eigen kracht staan.
Hoe ga je om met snoep
Dat is een lastige. Kinderen zijn in deze Sinterklaastijd sowieso al hyper. Snoep en suikers geven dat nog een extra boost, waarna de kids weer moe en hangerig worden. Bedenk dus van te voren of er een bepaald moment op de dag of in de week is waarop ze mogen snoepen. Wat ook werkt: leer je kinderen het effect van heel veel suiker door ze eens een zak pepernoten leeg te laten eten. Benoem daarna hun gedrag na het eten van suiker. Denk aan moe, drammerig, hangerig, huilen, niet lekker voelen. Dan gaan ze zelf ervaren waarom er grenzen aan zitten en gaan ze zelf leren keuzes te maken.
Maak een keuze bij te veel spanning
Vindt jouw kind de Sinterklaastijd vreselijk? Is het zo gespannen dat het eigenlijk niet meer kan functioneren? Dan heb je een keuze en die is heel simpel: vertel hoe het in elkaar zit. Daarin moet je soms je eigen illusies laten varen. Ook dit kan op veel manieren en hoeft niet heel zwart-wit. Je kunt bijvoorbeeld samen met jouw kind cadeautjes kopen. Vertel dat je een lijstje van de Sint hebt gekregen en dat jullie hem helpen.
Neem afscheid
Er is een moment van komen en een moment van gaan. Sluit de Sinterklaastijd duidelijk en bewust af met je kind. Dit geeft rust, de gedachte dat er altijd een piet mee zit te gluren is weg. Er zijn plekken in Nederland waar de Sint weer op de boot wordt gezet en uitgezwaaid. Bekijk hier waar de uittocht van Sinterklaas wordt gevierd om Sinterklaas en Piet uit te zwaaien.
Wil je meer inspiratie voor jou als ouder en voor je kind hoe je van drukte en spanning naar meer rust, ontspanning en gezelligheid kan gaan? Meld je dan aan voor het Sinterklaas Programma.
Liefs, Anna