Mijn passie om meer over mijzelf te leren is ooit uit noodzaak geboren. Op mijn 20ste begon mijn reis bij het zien van veel specialisten. Allemaal keken ze vanuit hun eigen bril naar mijn klachten, de een vanuit fysiek, de ander vanuit energie, emotie, geest of voeding. Door deze visies en inzichten te combineren, kwam ik gaandeweg steeds beter in mijn vel te zitten. Ook door yoga, tijd voor reflectie, veel zelfonderzoek en dingen proberen werden mijn body-mind verbanden helderder.
Ik kreeg er echt plezier in om meer over mezelf te leren tijdens mijn sabbatical in India waar ik ‘Awareness through the Body’ leerde kennen.
Kinderen vanaf 3,5 jaar tot en met 14 jaar krijgen daar 2 uur per week les in bewustzijn door middel van je eigen lichaam. Ze vinden dit de leukste les op school! Ik begreep snel waarom toen ik de 9-daagse workshop volgde. Dit smaakte naar meer en ik ben inmiddels gecertificeerd om deze methode te mogen gebruiken. Daar leerde ik ook over ‘Geweldloze Communicatie’, om met een empathische bril naar mezelf en anderen te kijken. Zo leerde ik vanuit win-win, gezamenlijke behoeften en drijfveren een connectie te maken met mezelf en anderen. Ik leerde ook dat er een verschil is tussen iets begrijpen en het ergens mee eens zijn.
Door deze geluk verhogende inzichten wist ik het, hier wil ik meer mee!
Maar met alleen weten zou ik er niet komen. Het gaat ook om doen, in het moment, ervaren. Ik deed acht jaar ervaringen op. Dit was zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. Mijn lessen waren soms pijnlijk. Het werden acht jaar van mee rennen in Shell's corporate rat race, trouwen, vijf verhuizingen, waarvan een keer naar het Midden-Oosten, drie bijzondere "Zen" thuisbevallingen, een grote verbouwing en 5 jaar lang een jong gezin runnen als tweeverdieners met veel reizen voor werk.
Ja, nu ben ik er klaar voor! Ik kan meer bij mezelf blijven, kan beter naar mezelf luisteren, kan mezelf meer vertrouwen, weet wat ik kan doen om te ontspannen, gebruik mijn hoogsensitiviteit als kracht en ben dankbaar voor mijn dyslexie. Ik heb ervaren waar ik naar op zoek was.
Nu ik zelf kinderen heb denk ik: "Hoe mooi zou het zijn als we onze kinderen levensgeluk verhogende vaardigheden en ervaringen mee kunnen geven voor later?"
Dat we dit nu in hun kinderjaren met de paplepel kunnen ingieten, dat we hun brein kunnen programmeren, net als tandenpoetsen. Ik geef nu kleuteryoga op een basisschool en geniet van het enthousiasme van de kinderen. "Ik wil nog niet naar huis, ik wil meer yoga". Soms zie ik een van de drukste kinderen aan het einde van de les, met de duim in de mond, in alle ontspannenheid liggen.
Maar met deze lessen bereik je maar een paar kinderen en wordt een andere grote kans niet benut. Namelijk de huiskamer waar ook zo veel kan. Er is ook prachtig speelgoed en er zijn andere producten op de markt die op een speelse manier helpen bij de ontwikkeling van jouw kind. Ik ben opgegroeid met de speelgoed winkel van mijn moeder. Deze stond bekend om het mooie houten speelgoed en leuke hebbedingetjes die net een beetje anders waren dan de standaard en was pionier met een shop-in-shop en postorder toentertijd.
Ik ben dankbaar dat ik mijn moeders genen heb gekregen om mooi en goed speelgoed te herkennen. En ik heb ook nog eens haar ondernemersgeest.
Inmiddels heb ik mijn corporate carrière achter mij gelaten om ruimte te maken om mijn passie te kunnen delen en met andere ouders verder te kunnen groeien. Ouders die weten dat ze het anders willen voor hun kind. Ouders die zelf hebben ervaren dat zelfkennis, ontspanning en geluk vaardigheden essentieel zijn om in balans te blijven in de steeds snellere online wereld waar verwachtingen continue op de loer liggen. Ouders die willen, maar alleen niet weten hoe.
Er is nog zoveel meer te ontdekken. We staan pas aan het begin.
Samen kunnen we meer voor onze kinderen betekenen.