Appels en peren plukken met je kind: tips voor een onvergetelijke ervaring
Er op uit
Anna van Remundt
Er op uit
09/11/2019
3 min

Appels en peren plukken met je kind: tips voor een onvergetelijke ervaring

09/11/2019
3 min

Ja, het is weer die tijd van het jaar. Banjeren door de boomgaard. Meerijden met de boer op de traktor. Je ziet ze hangen. Rood. Rond. Vol sap. De voldoening van zelf plukken met je handen. Een tevreden buik van al die lekkere appeltaart, perensap, appelmoes……..Ja, het is weer appel en peren seizoen! De tijd om appels en peren te plukken met je kind.

Een ideaal moment om met het gezin er op uit gaan. Om samen ervaringen te creëren waar je kind nog lang over praat. Een ware traktatie voor je lichaam en geest. Met de tips hieronder maak jij er een onvergetelijke herinnering van.

Om steeds meer plekken kan jij de boer hierbij helpen. Bekijk waar je zelf appels en peren kan plukken in 2019.

Appels en peren plukken met je kind is een ontdekingstocht

Maak er een feestje van en ga samen met je kind op ontdekkingstocht. Maak je kind nieuwsgierig. En wie zoveel nieuwsgierige aandacht heeft voor zijn eten, eet anders!

Laat kinderen zien waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit, en hoe je er in de keuken mee kunt toveren. En deze opgedane indrukken slaat je kind op. Onthoudt je kind. Ze herkennen dit een volgende keer. Zo stimuleer je dat je kind later kan genieten van de natuur.

Appels en peren plukken met je kind bij de boer is samen plezier maken op een educatief verantwoorde manier. Een top idee voor onze spaarzame tijd samen als gezin.

Dus maak nu er een plezier van om zelf appels en peren plukken met je kind. Over een aantal maanden kan je dan al de vraag verwachten “wanneer gaan we weer appels plukken?”.

Stimuleer de Zintuigen 

Je kind gebruikt de zintuigen om te leren en te ontwikkelen. Appels en peren plukken bij de boer is dan ook een ideaal moment om de zintuigen van je kind een boost te geven. Kijk, luister, voel, ruik, proef en geniet samen met je kind. Met deze vragen kan jij naar de boer om met je kind herinneringen te creëren.

Appels plukken met je kind bij de boer.

Zelf appels plukken met kinderen bij de boer

Zien

Hoeveel kleuren heeft een appel? Welke vorm heeft die? Wat zie je nog meer om je heen? Welke kleur en vormen zie je?

Horen

Luister met je kind naar het ruisen van de wind, het ritselen van de bladeren, vogeltjes die fluiten. Maken de appels geluid? Hoor je anders als je je ogen sluit?

Voelen

Er is zo veel te voelen buiten: het (natte) gras, de ruwe boom, de blaadjes, de appel. Is het glad of ruw? Voelt een appel anders als je met je handen, je lippen, of je mond voelt? Voelt het anders als je je ogen sluit?

Ruiken

Kun je het verschil ruiken tussen een appel en een peer? en tussen een verse en een rotte appel? Wie kent niet de geur van een net gemaaid grasveld. Hoe ruikt het gras? Hoe ruikt een appelboom blaadje? Wrijf een blaadje tussen je vingers dan komt de geur nog sterker naar voren.

Proeven

Laat je kind verschillende appels proeven. Wat proef je: zuur, zoet, bitter? Smaken ze allemaal hetzelfde? Smaakt deze appel anders dan die uit de supermarkt? En als je thuis de appel raspt of pure appelmoes van maakt, smaakt die dan anders?

Intuitie

Welke appel spreekt jou aan? Wat wil deze appel jou vertellen? Wat zegt je buik?

Zelf appels en peren plukken is een ware beleving. Steeds meer gezinnen gaan erop uit in het pluk seizoen. Weet je nog niet waar je bij jou in de buurt kan plukken? Of welk landgoed of boer een een echt feestje van maakt? Hier is een overzicht van waar en wanneer je bij jou in buurt kan plukken.

Tip: ga op tijd! Bij sommige boeren kan het heel druk worden.

Een ideaal moment om plezier te maken met het gezin.

Door de zintuigen bewust te stimuleren zal je kind dit nog bewuster mee maken. Zich meer met het voedsel verbonden voelen. En het mooie is doordat je kind zo veel goede indrukken opdoet bouwt het ook een positieve associatie met het gezin op wat jullie band laat versterken. Bekijk dus meteen waar jullie in de buurt kunnen plukken.

Veel plezier! Geniet er van.

Laat je weten waar jullie zijn geweest en hoe het was? Dat kan hieronder of gebruik #Spelenmetimpact en @KidsAwarenessClub voor social media.

Reacties
Categorieën