Speltbrood recept || bakken met kinderen werkt kalmerend
recept
Anna van Remundt
recept
05/07/2020
2 min

Speltbrood recept || bakken met kinderen werkt kalmerend

05/07/2020
2 min

 ‘Mama, wat doe je? Mag ik helpen? Mag ik helpen speltbrood te maken?’ Niet alleen mijn eigen kids zijn zo enthousiast over dit speltbrood recept. Ook jullie vroegen massaal om het recept van deze bolletjes die ik deelde in de Insta Stories van de Kids Awareness Club. Afgelopen week heb ik deze speltbolletjes bijna elke dag gemaakt voor mijn kinderen. Ik eet zelf geen brood meer. Mijn jongens zijn gelukkig niet zo gevoelig als ik voor gluten. Maar ik let er wel op dat ze wel goed brood eten. En het liefst van speltbloem of meel van Demeter.

Het deeg moet je in de ochtend maken als je het voor de lunch wil hebben. Ik moet je wel zeggen…. ik bak dit dus al een week lang… en dat kan ik alleen zo volhouden omdat het zo verdomd makkelijk is met de hulp van onze keuken machine.

Kalmerende werking op kinderen

Als ik begin met het deeg dan komt meneer van 4 al meteen aangelopen om te helpen. Hij geniet van de bloem over te gieten in de keukenmachine. Kuiltjes erin te maken. Hij neemt de tijd om met zijn handjes door de bloem te gaan. Die er vervolgens helemaal wit uitkomen.

Kinderen leren door te spelen. Spelen is leren. Met hun zintuigen kunnen ze hun eigen versie van de wereld verkrijgen. Zo kan je kind dus ook begrijpen wat er bedoeld wordt met woorden. Benoem dan ook sensaties die het kan voelen. Gedroogd gist is bijvoorbeeld korrelig. Bloem voelt zacht terwijl meel wat ruwer is. Deeg kan plakken aan je handen. Of juist droog zijn. Kan je kind verschil voelen en zien?

Voor een kind is het dus een waar kado voor de persoonlijke groei om mee te helpen in de keuken. Ik heb ook altijd een bakje zoutdeeg in de koelkast staan als hij meer wil spelen met het deeg en ik door wil met andere dingen die gedaan moeten worden. ‘Voelt zo lekker mama’. Als je lid bent van de Club dan heb je toegang tot veel meer recepten, ideeën en hacks die helpen bij de persoonlijke ontwikkeling van jou en je kind.

Als de eierwekker afgaat na een uur staan er 3 jongens te dartelen om te helpen de lucht uit het deeg te kneden. Ze maken er bolletjes van. Eventueel versieren ze deze nog met gaatjes en streepjes. Dit werkt echt heel kalmerend voor een kind.

speltbrood recept voor speltbrood of speltbolletjes met kinderen

Het vraagt ook wat geduld want daarna moet het deeg nog een uur rijzen. Om met de lunch uit de oven te halen.

Echt een feest. Die geur. En die stilte als we lunchen…! Vanochtend vroegen ze in bed of ik de bolletjes wilde maken voor als ze weer naar school gaan. ‘Natuurlijk! Met liefde. Omdat het zo makkelijk is. Omdat het zo puur is.

Ok, nu jij! Hier is het speltbrood recept. Deel je een foto van jullie speltbrood of spelt bolletjes?

Het speltbrood recept

De ingrediënten voor spelt brood:

  • 500 gram meel/bloem
  • 11 gram zout
  • 21gram verse gist of 7 gram gedroogd gist
  • 320 lauw warm water.
  • Voeg eventueel wat lijnzaad of andere zaden of noten toe.

Als het deeg wat droog is voeg dan lauw water toe. ALs het deeg wat nat is voeg dan bloem of meel toe.

Bereiden van spelt brood of bolletjes:

  1. Bloem in de keukenmachine. Maak een kuiltje voor gist en aan andere kant voor zout. Zet de machine aan en voeg langzaam het water toe. Of kneed het zelf.
  2. Laat het 2 uur reizen op warme plek met een warme natte theedoek erover heen.
  3. Na 1 uur lucht uit het deeg kneden. En eventueel bolletjes van maken
  4. Afbakken op 180 graden in hetelucht oven voor ~25 min.

Succes en plezier!

liefs Anna

Reacties
Categorieën