Kinder mandala inkleuren: uitleg en gratis kinder mandala kleurplaat
Knutselen
Anna van Remundt
Knutselen
05/04/2020
3 min

Kinder mandala inkleuren: uitleg en gratis kinder mandala kleurplaat

05/04/2020
3 min

Een kindermandala inkleuren is toch echt iets anders dan een moment voor je kind om te kleuren. Waar een normale kleurplaat het creatieve proces van je kind niet stimuleert, heeft een mandala kleurplaat meer betekenis en waarde voor jou en kind. Het helpt zelfs jou je kind beter te begrijpen. Je kind kan er helemaal in op gaan als het een kindermandala kleurplaat inkleurt. Waarom dat zo is en hoe je een kindermandala kleurplaat kan inkleuren lees je hier. Daarbij kan je natuurlijk gratis onze eigen kinder mandala kleurplaat downloaden hier onderaan of lees meer over een mandala designer voor je kind.

Mandala’s kan je ook zelf maken. Dat kan op papier maar ook buiten tijdens een wandeling van blaadjes, bloemen, takjes, en andere natuur schatten. (voor members only). Of met gekleurd zand. Je kan ook naar mandala’s opzoek gaan in de natuur. Kijk maar een zonnebloem of kijk in spiegel naar je oog. Waar kan jij nog meer mandala’s zien?

Je kan ook geweldige mandala designers kopen waarmee je kind zelf mandala’s kan tekenen met stoepkrijt, potloden en op anderen manieren.

Een kinder mandala inkleuren heeft meer betekenis dan je denkt

Madala’s tekenen en kleuren heeft vele positieve effecten voor jong en oud. Het inkleuren helpt kinderen de energie bij elkaar te brengen. Waardoor het zo rustgevend voelt. Daarom is het zo fijn om een mandala in te kleuren voor het slapen gaan. Dan kan je kind beter slapen. Kinderen worden rustiger, en werken hierdoor meer ontspannen. Zo kunnen ze meer op gaan in hun activiteit. Haal ze dan ook alleen maar eruit als het echt nodig is.

Het kleuren van een mandala heeft ook voordelen voor de gezondheid van jou en je kind. Onder andere

  1. Vermindering van stress door verlaagde cortisol productie
  2. Betere en langere concentratieboog
  3. Verbeterde fijne motoriek van de hand
  4. Verlaagde hartslag
  5. Verlaagde bloeddruk
  6. Verhoogde productie en afgifte van hormonen

De kleurplaat geeft jouw als ouder ook veel informatie over je kind. Zo is het dus ook een handvat om je kind beter te begrijpen. De kleuren die je kind gebruikt geven namelijk aan hoe je kind in het leven staat. De uitleg van kleuren kan best wat verschillen, dus google ook zelf op de kleuren. Dan lees je vanzelf wat erbij jou resoneert.

Welk materiaal gebruik je om een mandala in te kleuren?

Gebruik het meest simpele en toegankelijk materiaal om een mandala in te kleuren, zoals potloden. Wasco en verf kan je ook gebruiken. En mocht je kind een ander idee hebben om het in te kleuren geef het de ruimte om dat te mogen proberen. De kracht van een mandala is dat het dicht bij jezelf brengt. Dus ga als ouder je er vooral niet mee bemoeien en bepalen voor je kind hoe dat moet gebeuren. Mocht je nou echt bang worden voor een vieze boel of rotzooi. Geef je kind dan een aantal opties waaruit het mag kiezen. Dan behoud je kind de autonomie.

Hoe kleurt je kind een mandala kleurplaat?

Er zijn verschillende manieren om een mandala in te kleuren. Van binnen naar buiten of van buiten naar binnen. Mandala’s dienen eigenlijk in een richting gekleurd te worden. Dus als je kiest om van binnen naar buiten te kleuren dan ga je niet halverwege iets aan de buiten kant kleuren. Maar met kinderen laat je ze gewoon hun gang gaan. De diepgang van een kinder mandala inkleuren zit hem juist in het proces en dat wil je niet verstoren. Je kan altijd op een ander moment benoemen hoe anderen, zoals boeddhisten, mandala’s inkleuren. Dan zullen ze het zelf oppikken en toepassen als ze daar voor open staan.

Het mooie is om gewoon dit inkleur proces te laten gebeuren. Kleurt je kind van buiten naar binnen dan zal het onbewust steeds meer naar het eigen middelpunt toe werken. En gaat het kind onbewust steeds meer naar binnen.

Wat doe je met een mandala kleurplaat?

Het inkleuren is al zo fijn om te doen. Vergeet ook zeker niet om daarna de mandala op je kind in te laten werken. En misschien ook wel op jou. Om de kleuren nog meer tot je te laten spreken. Knip het bijvoorbeeld uit en hang het op voor het raam. Dan komen de kleuren door de lichtinval nog meer tot uiting. Het knippen is ook weer goed voor de fijne motoriek. Misschien wil je kind ook wel een intentie zetten voor deze mandala.

Een mandala kleurplaat voor je kind om direct gratis te downloaden

Download hier gratis de kinder mandala kleurplaat van de Kids Awareness Club gemaakt door Spruit studio. Wist je dat je daar ook een persoonlijke mandala kan laten maken met de naam van je kind? Ook een heel leuk kado idee voor een jarige Jop of iemand die het nodig heeft. Deel je een foto van het kunstwerk van je kind? Gebruik dan @kidsawarenessclub en of #spelenmetimpact.

Kinder mandala kleurplaat Kids Awareness Club

Reacties
Categorieën