Spelen met impact
Anna van Remundt
Spelen met impact
10/18/2018
3 min

Wat kan ik spelen met mijn kind? 4 tips

10/18/2018
3 min

Als er één vraag is die ik vaak hoor, dan is het wel: Wat kan ik spelen met mijn kind? Soms weet je het even niet wat je kunt doen met je kind. Soms komen de muren op je af. Maar ook met lekker weer kun je het even niet meer weten. Wat kun je doen? Je wilt je kind niet weer meenemen naar die ene speeltuin, want dat doe je elke week al. Je wilt wat anders doen, maar je zit vast in je patronen. Je hebt geen tijd en hebt niet van die creatieve ideeën.

De 4 tips voor ‘Wat kan ik spelen met mijn kind?’:

1) Magie. Fantasie. Verbeelding. Verwondering

Verbeelding heeft iets magisch. Doe je hand in een handpop en je kind wordt direct aangetrokken door de magische wereld van deze handpop. Op dat moment wordt magie de werkelijkheid van je kind. Het duikt in een fantasiewereld die wij meestal niet meer herkennen. Deze bril van verbeelding en verwondering is namelijk niet altijd even makkelijk voor ons als volwassenen om door mee te kijken. Wij hebben geleerd om meer te focussen op woorden dan op beelden. Maar kinderen zijn sterke beelddenkers. Dus zet diezelfde bril op en stap in de wereld van je kind. Welk kind wil nou niet op avontuur gaan met zijn mama of papa?

Stap in de wereld van Disneyfiguren, laat je inspireren door de sprookjes van vroeger, ga mee in waar je kind fan van is. Redt de prinses of prins en werk samen om de draak te verslaan. Maak van kussens of stoelen een piratenboot en laat je kind jou meenemen in het zee-avontuur. Kijk uit voor de krokodillen in het moeras of de haaien in de zee! Ja, die kunnen je bijten als je niet op dat kleedje staat. Werk samen, als een team om het slechte te verslaan. Samen zijn jullie sterk. Als je dus denkt aan ‘wat kan ik spelen met mijn kind? denk dan aan: Welk avontuur gaan wij beleven?

2) Voelen en aftasten

Is jouw kind ook zo nieuwsgierig en wil het alles aanraken? Je kind is bezig zich te ontwikkelen door te voelen, dingen af te tasten. Als je met je hand op de tafel duwt, dan voel je niet alleen de tafel, maar ook je hand. Door aanraken van verschillende dingen leert een kind dus meer over zichzelf.

Om je kind te helpen in voelen en tasten kun je een ‘blotevoeten pad’ maken.

Wat kan ik spelen met mijn kind? Maak een blote voetenpad

Een blotevoeten pad geeft verschillende sensaties en prikkels, doordat je verschillende materialen achter elkaar legt waar je kind met blote voeten overheen kan lopen. Als het lekker weer is, kun je het buiten maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld grote stenen, kleine stenen, gras, dennenappels, aarde, zand, houtsnippers, takjes, blaadjes.

Wat kan ik spelen met mijn kind? Maak een blote voetenpad

En wie tegen wat viezigheid kan, kan afwisselen door de voeten te laten onderdompelen in water en modder.

En als het weer is om binnen te spelen, kun je aan natuurlijke materialen denken zoals houten blokken, een schapenvachtje, een doek van flanel of ander materiaal. Bij het zoeken naar geschikt materiaal kan je kind al helpen en is ook dat al een interactief spel om samen te doen.

3) Bewegen

Bewegen is essentieel voor de ontwikkeling van je kind. Bewegen zorgt dat je kind ’lekker in zijn vel’ zit – en dat is een gunstige basis voor de ontwikkeling van je kind. Maar hoe kun je je kind laten bewegen als je binnen bent?

Maak samen met je kind een parcours in huis, zoals jij vroeger ging apenkooien. Ga samen op zoek naar materialen in huis waar je kind dan over, onder, achter, langs gaat. Lopend, kruipend, springend, geblinddoekt of op een andere creatieve manier.


Wat kan ik spelen met mijn kind? Maak een apenkooi parcours met dingen en spullen in huis

Laat ze meehelpen om materialen te vinden waar ze op kunnen balanceren zoals een smalle plank of een bezemsteel, waar ze overheen moeten zoals een stoel, op kunnen springen zoals een kussen.

Kijk hoe je kind wil experimenteren. En zie je beelden of voel je angst dat je kind zich blesseert of pijn doet? Deel dit met je kind. Dan zal je kind waarschijnlijk al zelf aangeven dat het voorzichtig zal zijn.

4) Rust

Ja echt, ook jouw kind kan rustig zijn. Na actie komt ontspanning. Dus zorg eerst dat je kind heeft bewogen, bezig is geweest, voordat je een moment van rust faciliteert.

Een kind kan fijn tot rust komen op een veilige plek waar het zich even kan terugtrekken. Maak bijvoorbeeld een tent of bouw een hut. Je kan een groot laken over de eettafel leggen en een deken op de grond. Hier kan je kind dan iets voor zichzelf doen. Een boekje lezen, een snackje eten, naar muziek luisteren, een audioboek of iets anders waar je kind rustig van wordt. En hoe heerlijk is het als je ook een knuffel momentje samen hebt in de tent. Wij-tijd.

Heb jij nu genoeg inspiratie op je vraag ‘wat kan ik spelen met mijn kind?’ Eigenlijk heeft je kind niet zoveel nodig om te spelen. Je moet alleen weten wat je kunt doen.

Ik ben benieuwd wat jullie spelen met deze tips. Laat het hieronder weten of deel het op social media met #spelenmetimpact.

Reacties
Categorieën