De techniek van yoga nidra uitgelegd om diep te ontspannen
Anna van Remundt
04/08/2020
3 min

De techniek van yoga nidra uitgelegd om diep te ontspannen

04/08/2020
3 min

Yoga nidra heet ook wel ‘slaapyoga’. Je komt tussen een staat van wakker zijn en slapen in. Yoga Nidra is een oude techniek wat diepe ontspanning te weeg brengt. Waarbij je fysiek,  emotioneel en mentaal los mag laten en ruimte maakt zodat de energie kan stromen. Tijdens de yoga nidra sessie word je door een stem begeleidt zodat jij je volledig kan ontspannen. Zodat jij je aandacht er helemaal bijhoudt en niet bezig bent met de volgende stap. De techniek van yoga nidra kent een aantal vaste fases die hieronder beschreven zijn.

De verschillende fasen die de techniek van yoga nidra vormen:

  1. Kom tot jezelf

    Aan het begin wordt met je aandacht van buiten naar binnen geleid. Je stemt af op je fysieke lichaam. Door je zintuigen te activeren en daaropvolgend de sensatie weer los te laten. Je brengt bijvoorbeeld je aandacht kort naar de geluiden om je heen zodat je geest daar vervolgens geen aandacht meer aan hoeft te besteden. Dit brengt je aandacht ook in het hier en nu. Tot jezelf.

  2. Formuleer je sankalpa:

    Als je ontspannen bent dan ben je heel ontvankelijke voor veranderingen en suggesties. Jouw sankalpa formuleren is dan ook een belangrijk onderdeel in de techniek van yoga nidra. Dit is jouw resolutie. Een soort van affirmatie. Jouw positieve korte zin. Die je helder en precies verwoord. Over iets dat je graag in jou of in je leven wil verbeteren of behalen. Kies je woorden precies en laat het helder zijn. Die je in het diepste van je zijn plant en te zijner tijd tot bloei zal komen.

  3. De rotatie van bewustzijn:

    Op een systematische manier verleg jij je aandacht naar verschillende delen van het lichaam. Volgens een bepaalde volgorde. Wanneer een plek wordt benoemd dan ben je daar met al je aandacht. Om elke sensatie die zich voordoet daar te erkennen. Welke sensatie dan ook. Geen sensatie is ook een sensatie.

  4. Bewustzijn van ademhaling:

    Je behoud je aandacht bij je ademhaling. Probeer niet je ademhaling te willen veranderen of te forceren. Doorgaans kan je een diepere ontspanning ervaren wanneer je de ademhaling telt. Bewustzijn van de ademhaling stimuleert niet alleen ontspanning en concentratie, maar het activeert ook hogere energieën. En stuurt deze naar alle cellen in het lichaam.

  5. Bewustzijn van gevoelens en sensaties:

    De volgende fase stimuleert ontspanning op de laag van gevoelens en emoties. Gevoelens die heel fysiek of emotioneel zijn worden herinnerd of geactiveerd. Je doorleeft ze. Waarna je deze los laat. Deze techniek van yoga nidra ondersteunt je dus om neutraler in je gevoelens en emoties te worden.

  6. Visualisatie:

    Visualisatie brengt je een diepe staat van fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het leidt tot ‘alpha’ trillingen in het brein. Het activeert onder andere je geheugen, creativiteit en capaciteit om te focussen. Visualiseren kan je op verschillende manieren doen: denken, voorstellen, voelen of sensaties waarnemen, of zien met je subtiele blik. Alle manieren zijn ok. Ook een mix. Of verschillende achter elkaar. Het gaat erom dat je kiest wat bij jou past. Dit is een vaardigheid waar je in kan groeien. Door te oefenen. En de manier waarop kan verschillen van dag tot dag. Je eindigt met een beeld dat diepe gevoelens van rust en kalmte oproept.

  7. Herhaling van je sankalpa:

    De beoefening van de yoga nidra eindigt door in gedachten, stil, de sankalpa te herhalen. Meerdere keren. Dit is dezelfde positieve zin als aan het begin van de beoefening geformuleerd. Dit directe bevel van je bewustzijn aan je onderbewustzijn stelt je in staat om radicaal je houding, gedrag en lot te veranderen. Hoe duidelijker je dit verwoordt en hoe positiever, hoe meer kracht je mentaal kan ervaren.

  8. Langzaam terug omen naar het hier en nu:

    De beoefening van yoga nidra wordt afgerond door langzaam vanuit de diepte van je onderbewuste naar je fysieke lichaam. Naar het hier en nu. Door je bewust te worden van de geluiden om je heen. De plek waar je bent. Je adem. Breng je je aandacht vanuit binnen weer naar buiten.

  9. Deel je ervaring:

    Erken en integreer je innerlijke ervaringen door je persoonlijke ervaring te verwerken. Dat kan zijn door het te delen met iemand. Door te tekenen. Door te schrijven. Zo leer je ook weer meer over jezelf. En deel het ook met diegene die de sessie geeft. Dat is ook een cadeau voor de facilitator.

Train jezelf deze techniek van yoga nidra eigen te maken:

Yoga nidra beoefen is een proces. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je dit eigen maakt. Hoe meer voordelen je ervaart van yoga nidra. Dan kan 1 uur yoga nidra beoefenen dezelfde ontspanning bieden als 3 tot 4 uur slaap.

Als jij je te moe voelt. Te veel onrust ervaart dan wil je waarschijnlijk juist op de bank ploffen om ‘even niets te doen’ om voor je gevoel, yoga nidra te beoefenen. Houdt dan je ogen open en focus op een punt op het plafond.

De yoga nidra techniek is een life hack voor moeders:

Zeker voor moeders is dit een life hack. Yoga nidra voor moeders is de effectieve powernap om altijd te beoefenen. Waar en wanneer je. Om zo makkelijk tijd voor jezelf te nemen. In jezelf te investeren. Want als jij oplaadt dan kan je blijven geven. Net zoals je elke dag je telefoon aan de oplader legt. Dan kan je constanter in je energie blijven gedurende dag, met focus je werk doen, meer echte aandacht voor je kind hebben. Dan heb je een langer lontje.

Wil je meer lezen over de techniek van yoga nidra?

Swami Satayananda Sarawati is diegene geweest die yoga nidra in de vorm heeft gegoten die wij nu kennen. In zijn Yoga Nidra boek boek legt hij heel veel uit en heeft een aan voorbeeld sessies. Dit boek wordt door vele beoefenaars gebruikt.

Reacties
Categorieën