Modderdag. Waarom modderspel zo goed is voor je kind
Buiten spelen
Anna van Remundt
Buiten spelen
06/30/2020
2 min

Modderdag. Waarom modderspel zo goed is voor je kind

06/30/2020
2 min

Modderdag. De dag van het jaar waarop de kinderen mogen vies worden op de opvang, BSO, school of bij de gastouder. De dag waarop de kinderen in Nederland en internationaal vrij spelen met de elementen water en aarde of zand. Maar waarom maar een modderdag per jaar? Als je de voordelen van modderspel kent voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind, dan integreer je dit meteen in de opvoeding van je kind. Geregeld met modder spelen is een must in de opvoeding van een bewust ontspannen kind. Lees hieronder wat de voordelen van modderspel zijn en doet voor de ontwikkeling van je kind.

De voordelen van modderdagen voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind.

Met modder, zand, aarde en water spelen gaat niet over een kliederboel ervan maken. Het geeft een reeks aan voordelen voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind op lichamelijke, emotioneel en mentaal niveau.

Modderspel als manier om tot jezelf te komen.

Modderspel is een zelf gestuurd exploratie spel. Het spelen met modder geeft een vergroot het zintuigelijke bewustzijn van je kind. Waardoor het een beter zelfbeeld krijgt. Wat zich uit in een groter zelf vertrouwen en meer veerkracht. Terwijl het spel met water en aarde of zand ook rustgevend, kalmerend en grondend doorwerkt. Waardoor je kind nog meer tot zichzelf mag komen.

Modderspel stimuleert persoonlijke vaardigheden.

Modderspel stimuleert creativiteit en verbeeldingskracht. En als je kind met andere kinderen samen speelt dan motiveert modderspel de ontwikkeling van de sociale en communicatievaardigheden. Je kind leert zo ook de eigen emoties te reguleren.

Modder als boost voor je fysieke en mentale gezondheid

Je kind wordt blootgesteld aan de goede bacteriën in de natuur wat het immuunsysteem boost. Het verhoogt de stemming van je kind. Welke ouder wil dit niet?

Modderspel schept bewaarders de natuur

Kinderen worden ook zo betere bewaarders van de natuur en empathische biologen. Die geven om de wereld om hen heen. Wanneer ze de natuur leren liefhebben wanneer ze spelenderwijs hun ervaringen opdoen.

Begin thuis je eigen modderspel

Het is heel simpel om je eigen modderkeuken thuis te beginnen. Met een aantal potten en pannen en aarde of kleigrond uit de tuin. Of ga gewoon de tuin, park of bos is als het regent. Met een goed regenpak en laarzen is het echt een waar feest voor je kind om dan buiten te spelen. Ga het gewoon een keer proberen de volgende keer dat het regent.

Of ontdek een van de modderplekken in Nederland waar je kind naar hartenlust helemaal los kan gaan zoals in hier op de foto in het Afrika museum. Modderspelen worden ook steeds populairder.

Met modder spelen is must in de opvoeding voor je kind vanwege de impact die het heeft op de persoonlijke ontwikkeling van je kind.

Reacties
Categorieën