Yoga Nidra tips: ervaar nog meer voordeel met deze 10 tips
ontspannen ouder
Anna van Remundt
ontspannen ouder
09/09/2019
6 min

Yoga Nidra tips: ervaar nog meer voordeel met deze 10 tips

09/09/2019
6 min

Ontspanning. Rust in het hoofd. Meer energie. Betere concentratie en focus. Een super boost voor je gezondheid. Verlengt je lontje….. De lijst met de vele voordelen van Yoga Nidra gaat nog door. Het is zo krachtig. Zo effectief. Maar hoe zorg dat je de voordelen van Yoga Nidra nog makkelijker, meer en dieper kan ervaren? Hier lees je mijn persoonlijke Yoga Nidra tips met toevoegingen van de ouders die naar de audio’s en wekelijkse live sessie luisteren van de Kids Awareness Club.

Ervaar meer diepe ontspanning met deze Yoga Nidra tips

De kwaliteit van de sessie is natuurlijk belangrijk. Maar belangrijker nog, de stem van diegene die het faciliteert moet je aanspreken.  Alleen dan kan je aan de instructies overgeven. Maar daar gaan mijn tips niet over. Denk meer aan je voorbereiding. Waar en hoe je thuis de sessie luistert. Ook wat je na de sessie doet heeft invloed op hoe diep de sessie kan werken voor jou.

Lees alle Yoga Nidra tips hieronder. En heb jij nog andere goede Yoga Nidra tips? Laat het vooral weten. Zo kunnen we samen groeien!

Yoga Nidra Tip 1: Maak het jezelf comfortabel

Alleen als je comfortabel bent kan je loslaten. Dus zorg dat je helemaal comfortabel kan liggen gedurende de hele Yoga Nidra. Trek loszittende kleren aan. Zorg dat je iets aan hebt zonder kontzakken aan hebt. Die naden kunnen irriteren als je daar lang op ligt. Leg je hoofd op een kussentje. Zodat je hoofd net iets hoger ligt dan je lichaam. Je zal zien dat je gedachten dan ook minder zijn.

Voel je toch nog ergens onrust in je lichaam? Omarm de onrust dan. Zeg tegen jezelf dat dit gevoel bij jou hoort.

Yoga Nidra Tip 2: Ondersteun je zwakke plekken

Heb jij last van je bekken of rug als je wat langer op een matje ligt? Veel moeders hebben hier last van na de geboorte en bij sommige duurt het herstel langer dan bij anderen. Leg iets zachts  onder je bekken. Denk aan eeneen dun kussentje, een deken, of een dikke sjaal. Ook de onderrug kan snel gevoelig zijn. Rol een kussen of deken op en leg die onder je knie om ontspanning in je onder rug te creëren.

Soms is het zo gevoelig dat je iets dikkers wilt gebruiken wat je hele lichaam verzacht en gewrichten ondersteund. In mijn studio gebruik ik bijvoorbeeld een oude topper. Maar gebruik je bed of topper alleen als je echte fysieke klachten hebt. Je lichaam is het niet gewend om lang op een harde ondervloer te liggen. Je gedachten zullen er alles aan doen om je te laten kiezen voor zacht en comfortabel. Het wil je weerhouden van de onbekende ervaringen en sensaties. Geloof dus niet alles wat je brein zegt. De diepste ontspanning zal je behalen als je op een hardere ondergrond ligt. Dan kan de grond al het gewicht van je lichaam kunnen dragen.

Yoga Nidra Tip 3: Houd jezelf warm

Tijdens de Yoga Nidra kan je afkoelen. Zorg dus dat je warm blijft dan kan je lichaam echt ontspannen. Lig onder een deken. Soms kan je ook afkoelen aan de achterkant van je lichaam doordat de kou via de vloer je lichaam kan bereiken. Leg dan een extra matje of deken op de grond. Zelf in de zomer kan een dun laken fijn voelen.

Wat je ook doet en gebruikt, het mag niet de positie van je benen belemmeren. De koppen van je dijbeen moeten naar buiten kunnen draaien als je ontspannen ligt. Waardoor ook je voeten naar buiten draaien. Zo kan je nog meer loslaten tijdens de Nidra.

Where the mind goes energy flows. En zo is het met jou Sankalpa.

Yoga Nidra Tip 4: Gebruik de kracht van de Sankalpa

Een Sankalpa is zoiets als een positieve affirmatie. Een intentie die je zet voor jezelf. Een korte zin over iets wat heel belangrijk is voor jou. Of over iets wat je graag in je leven wil zien veranderen.

Deze zin herhaal je aan het begin en einde van een Yoga Nidra sessie. Je brengt je aandacht naar achter je hart, het centrum van je zijn. Daar herhaal je jouw Sankalpa. Je kan het vergelijken met een zaadje dat je plant in je onderbewustzijn. Je kan dit zaadje water geven door de zin te herhalen. Telkens weer. Soms wel vele keren per dag laat je het zaadje groeien tot plantje. Bewust. En via je onderbewuste in een Yoga Nidra sessie of andere meditaties en visualisaties.

Gebruik dezelfde Sankalpa totdat jij de vruchten kan plukken. Ik heb ouders op deze manier prachtige dingen zien manifesteren. Dit is zo’n krachtige en effectieve manier om je leven te vormen zoals jij wil. Om persoonlijk te groeien en de ouder te worden die jij wil zijn.

Yoga Nidra Tip 5: Lig op een veilige en rustige plaats

Alleen als je veilig voelt kan je echt diep ontspannen. Dus creëer een plek waar jij je helemaal fijn voelt. Waar je niet gestoord kan worden. Niet door een huisdier, je partner, je kind of een (af)wasmachine die ineens aan gaat of juist piept omdat die klaar is.

De staat waarin je komt maakt je heel kwetsbaar. Je kan jezelf een extra gevoel van veiligheid geven door onder een deken of laken te liggen. Dit werkt als een soort schild. Zeg ook tegen je kinderen dat je een Yoga Nidra doet en dat ze je niet storen. Mijn kinderen hebben dit ook geleerd. En ja, dat was oefenen. Nu komen ze alleen wanneer het echt nodig is.

Als je dit regelmatig beoefent en de Yoga Nidra tips toepast 1 uur Yoga Nidra gelijk staat aan 3 a 4 uur slaap?

Yoga Nidra Tip 6: Vermijd dat je in slaap valt

Val jij in slaap tijdens een sessie en kan je daar van balen? Yoga Nidra gaat voorbij het begrip van de mind. Het werkt op zoveel lagen. Weet dat je gehoor het laatste zintuig is wat zich terugtrekt in je slaap. Dus onderbewust krijg je veel meer mee van de Yoga Nidra dank je denkt.  Zo kan je ook precies aan het einde van de sessie, wanneer je hoort ‘beweeg je handen’, weer ‘bij’ zijn en je handen bewegen.

Als je merkt dat je weg zakt breng dan al je aandacht naar de stem en volg de instructies vol bewustzijn. Soms besef je dat je een stuk niet hebt meegekregen. Dit wil dan niet zeggen dat je in een diepe slaap bent gevallen. Je hersenen werken dan op een andere frequency.

Ga als het even kan niet in je bed liggen. De associatie van slapen is zo krachtig met je bed dat je veel harder moet werken om ‘wakker en alert’ te blijven als je erin ligt. Kies daarom liever voor een matje op de grond. Zet ook de intentie om niet in slaap te vallen. Zeg dan in gedachten “ik ben wakker en alert’.

Val je als nog vaak in slaap? Probeer het dan op een ander tijdstip van de dag. En als je wel in slaap valt dan is dat ook ok. Dan heb je dat nodig. Hoe vaker je het doet hoe meer je kan herstellen des te minder slaap je nodig hebt. Dus ‘doen’ is vooral het toverwoord.

Yoga Nidra Tip 7: Luister met oortjes in of koptelefoon op

De stem die je begeleidt heeft een bepaalde energie. Die heeft een bepaalde trilling. Met goede boxen kan je die trillingen dan beter waarnemen en dus kan het dieper werken op je lichaam. Het nadeel van luisteren via een geluid box is dat je tegelijkertijd ander geluid kan horen. Je partner die beneden nog bezig is. De buren die te hard de trap op lopen. De kinderen. Wat dan ook. Met een koptelefoon op of oortjes in kan je makkelijker je focussen op de instructies.  Dan kan je je even helemaal afsluiten van de wereld om je heen.

Yoga Nidra Tip 8: Drink erna

Een yoga nidra sessie werkt diep. Het zet veel in werking. Het maakt veel schoon. Zorg dus ook goed voor jezelf na zo’n sessie. Drink genoeg water om je lichaam te helpen,  in het herstelproces. Om afvalstoffen af te voeren.

Maak er een ritueel van met een warme kop thee, krachtwater van edelstenen, of fruitwater. Door de tijd te nemen om na de sessie wat te drinken kan je makkelijker de ervaring, de sensaties, die je hebt opgedaan tijdens de sessie met je mee dragen. Kan je makkelijker de sensaties behouden en bewust terug keren naar de plek waar je lijf is.

Yoga Nidra Tip 9: Geef jezelf rust na de sessie

Ja, ik weet het je hebt weinig tijd en daarom is Yoga Nidra zo geweldig effectief om te helpen ontspannen. Maar plan af en toe wat extra tijd in om na het luisteren te blijven liggen. Om weg te mogen dommelen. Niets te moeten. Te tekenen. Te schrijven. Om jouw ervaring te verwerken.

Dit het moment dat de magie van de werking van Yoga Nidra zichtbaar word. De geniale ideeën. Verwarmende inzichten die je leven lichter maken. Zoals je droomt net voordat je wakker wordt of in je diepe slaap komt. Dit is het moment dat je je onderbewustzijn kan gebruiken. Je voorbij je eigen gedachten gaat die je vaak in de weg zitten om verandering teweeg te brengen. Praat met jezelf vanuit positiviteit. Herhaal je affirmaties. Voel en ervaar hoe jouw ideale leven eruit ziet. De ideale jij. Pak dit moment met beide handen aan om jouw toekomst vorm te geven vanuit je onderbewustzijn. De rest zal volgen.

Ontdek welke Yoga Nidra tips werken voor jou

Jij bent uniek en hebt jouw eigen manier. Ontdek welke tips voor jou werken. Ga dus met name zelf proberen. Zelf doen. En deel vooral je ervaringen en jouw persoonlijke Yoga Nidra tips hieronder. Of als je al lid bent van Kids Awareness Club, deel het dan in de het online Club Cafe.

Wat voor jou werkt zal namelijk ook voor vele anderen werken.

Waarom alleen doen als het ook samen kan?

Reacties
Categorieën