Mijn kind wil geen sokken aan:  5 tips inclusief de gouden tip
Kinderkleding
Anna van Remundt
Kinderkleding
10/08/2020
6 min

Mijn kind wil geen sokken aan: 5 tips inclusief de gouden tip

10/08/2020
6 min

Neeeeee, ik wil die sokken niet aan” hoor ik hem zeggen. Vervolgens vliegt er een sok door de kamer. Ik hoor een bries van woede en stampende voeten. ‘Oh, gaan we weer’ denk ik. Het ochtendritueel van aankleden kan mijn kind en mij helemaal leeg zuigen. Dit moet toch anders kunnen dacht ik. En dat kan ook! – is mijn ervaring. Daarom deel ik hier mijn vijf persoonlijke tips. Inclusief mijn gouden tip als je kind geen sokken aan wil. Als ik toen bijvoorbeeld had geweten dat er speciale sokken bestonden. Dan had dat ons heel wat frustratie, energie en strijd bespaart. Dan waren we heel wat keren wel op tijd gekomen op school en bij andere afspraken.

Wat je moet weten als je kind geen sokken aan wil

Elk kind is anders. Een van mijn drie jongens heeft deze uitdaging met sokken en andere kleding. De andere twee niet. Misschien dacht jij ook in het begin, dat je kind zich aanstelde. En merk je als je je kind juist pusht, jullie alleen maar meer strijd voeren.

Luister naar je kind

Wat ik juist leerde is te luisteren naar mijn kind. Hem serieus te nemen in wat hij voelt en ervaart. Vanuit die verbinding samen op zoek te gaan naar oplossingen.

Het is super makkelijk om dit als een korte termijn probleem te zien. Mijn kind wil geen sokken aan. Maar het moet wel de sokken aan. Dus begin je eerst angst te creëren. “Als je je sokken niet aan doet dan krijg je koude voeten”. Als dat niet helpt begin je misschien te dreigen en hoor je jezelf zeggen. “Nu je sokken aan trekken, anders dan krijg je geen schermtijd vandaag” Of begin je juist met een beloning. “Doe nu je sokken aan en dan krijg je straks iets lekkers“. Met angst, dreigen en belonen krijg je het misschien voor elkaar dat je kind wel de sokken aan doet op een bepaalde dag. Maar niet dag, op maand, op jaar.

Wat je je kind op deze manier leert is om niet naar zichzelf te luisteren. Dat het niet uitmaakt wat het zelf voelt. Dat het belangrijker is om te doen wat je moeder of vader zegt dan te luisteren naar wat jezelf van binnen waarneemt. Want daar gaan alle alarmbellen af dat die sok veel te veel prikkels geeft dan je kind kan verwerken. Later als het volwassen is dan ben jij er niet meer om tegen je kind te zeggen wat te doen. Dan moet het zelfstandig met dit soort uitdagingen om kunnen gaan op basis van wat het voelt.

Help je kind te leren om gaan met uitdagingen

Wat je wil is dat je kind zelf gaat bedenken hoe een uitdaging op te lossen. En als je kind mag je dat gewoon nog leren.

Ik zie deze uitdaging met sokken ook als een kans. Om mijn kind te leren om te gaan met een situatie waar het door overweldigd wordt. We gaan samen op een avontuur om een oplossing te zoeken. Door het als een experiment te benoemen creëer ik ruimte dat de oplossing kan werken. Dat de sok fijn kan zitten. Maar misschien ook niet. Het is tenslotte een experiment. Hierdoor ligt de verwachting minder hoog. De sokken kunnen prettig voelen, maar misschien ook niet.

Mijn kind kan dat alleen zelf voelen. Dat is aan mijn kind. Zo behoudt het de regie, de autonomie waar het zoveel behoefte aan heeft. Zo kan hij naar zichzelf blijven luisteren. Dicht bij zichzelf blijven. Zijn eigen gevoel en sensaties die die waarneemt serieus nemen. Waardoor het zelfvertrouwen hoog blijft. Ga dus niet door de uitdaging heen, maar er omheen. Hier onder lees je hoe je dat kan doen.

Tips voor als je kind geen sokken aan wil

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt zijn er oplossingen. Als je echt weg moet omdat je op tijd bij de opvang en school moet zijn. Dan is de oplossing anders dan wanneer je tijd hebt. Dan wanneer je ruimte hebt om de uitdaging echt structureel aan te passen. Tip nummer 5 is naar mijn idee de gouden oplossing, maar kost ook wat. Tip nummer 4 werkt ook heel goed nu ik weet waarop ik moet letten als ik nieuwe sokken koop. De andere tips helpen je als je geen tijd of geld hebt om het probleem structureel aan te passen.

Heb je tijd? Laat je kind zelf de sokken kiezen

Geef je kind autonomie en vrijheid door het zelf de sokken te laten kiezen. Kijk ook met je kind mee hoe het kiest. Mijn zoon voelt altijd aan de sokken. Aan de binnen en de buiten kant. Ik ben het zelf ook gaan voelen om het verschil waar te nemen. Zodat ik zelf de textuur van de sok beter kon begrijpen. Zo kan je je kind beter begrijpen. Zo kan je je aankopen aanpassen aan wat voor je kind fijn voelt. 

2. Geen tijd? Trek de sokken binnenste buiten als je de deur uit moet.

Als ik echt weg moest dan zei ik  “Kom, ik zal je even helpen”.  Ik draai de sokken dan binnenstebuiten voordat ik de sokken aan doe. Doe dit alleen als de sok effen is aan de buitenkant. Dan voelt het egaal en zacht om de voet heen.

Soms was het lastig om de sokken binnenste buiten aan te doen omdat hij dan al overstuur was. Vol frustratie van de worsteling met z’n sokken. Met overweldigende sensaties. Op zo’n moment dan gaat hij gewoon zonder sokken in de schoenen. Of hij gaat mee op blote voeten. Dan neemt ik of hij de sokken en schoenen mee. Om het weer te proberen als we bijvoorbeeld bij de opvang of school aankwamen. Of bij familie. Ik ben zelf een groot voorstander van op blote voeten te lopen omdat het zo goed is voor de fysieke ontwikkeling van je kind.

3. Geef wen tijd voor de sok en de voet

Als je kind kalm is en ruimte heeft om de sok te proberen. Wat ik dan vaak zeg “ de sok moet nog aan je voet wennen. En je voet moet nog een je sok wennen. Geef het even tijd. Je kan de sokken altijd nog uit doen. Probeer het maar even”.

Vaak was hij daarna afgeleid van de sensaties. Dat hij prima de sokken zo kon dragen gedurende de dag.

4. Kies voor zachte sokken zonder losse draadjes aan de binnenkant

Doorzoek de sokken van je kind en haal er alle sokken uit die je kind niet prettig vindt. Die zorgen dat je kind er zo van overstuur kan raken als het die aan moet. Omdat ze niet prettig zitten. Door de naden, de losse draadjes, bobbeltjes, kuiltjes. Kijk ook naar het materiaal waar de sok van is gemaakt. Bamboo is van nature heel zacht en die zal je kind liever behouden.

Een andere manier is dat je je kind zelf door de sokken laat gaan en precies die eruit haalt die het wel wil dragen. Leg of geef de andere sokken weg aan een kind die er geen moeite mee heeft.

5. Koop speciale naadloze sokken

Als je nieuwe sokken gaat koopt. Koop dan speciale sokken zonder naden. Ja, echt…er bestaan naadloze sokken voor kinderen! Die ook geen losse draadjes aan de binnenkant hebben. Die glad aanvoelen. Ideaal toch? Ze zijn wel iets duurder dan de sokken van de Hema. Maar je krijgt er ook veel rust voor terug. En dat is voor mij goud waard. Waarom de dag beginnen met een uitputtings slag van frustratie en strijd door sokken aan trekken die niet prettig voelen? Als je ook voor meer geld de dag vanuit rust en plezier kan beginnen.

Naadloze sokken als je kind geen sokken aan wil

Naadloze sokken van zijn ideaal als je kind geen sokken aan wil.

Het merk Samsensory Clothing heeft als missie kinderen gelukkig te maken in hun kleding. Kleding zonder labels, etiketten en naden. Gemaakt van zachte stoffen. Ook hebben ze speciaal kleding voor kinderen die ook juist extra stimulans nodig hebben. Door bijvoorbeeld een friemel element aan de broek. En sinds kort hebben ze ook sokken zonder naden. Hoera!! Bekijk hier de naadloze sokken.

Geen sokken aan willen hoeft niet meer een strijd te zijn

Je kan er van alles van vinden als je kind geen sokken aan wil. Als het de strijd aan gaat om het sokken aan moet. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je je kind betrekt bij de oplossing zoeken voor de uitdaging die je kind heeft. Dat is tussen je kind en de sokken. Jij als ouder staat er eigenlijk buiten. Jij kan je kind daarin begeleiden zodat het als het volwassen is en op een moment overweldigd wordt door prikkels. Je kind de ervaring heeft hoe naar zichzelf te luisteren en opzoek gaat naar een oplossing. Een oplossing voor in het moment om de prikkels te verminderen. En op zoek te gaan naar een lange termijn oplossing. Zoals de nieuwe sokken die je koopt aan te passen. Dus naadloze en gladde sokken te kopen. Zo geef je je kind de autonomie. En ervaren jullie weer rust in huis.

Ik ben heel benieuwd wat je aan deze tips hebt. Wat werkt bij jullie. Laat je het hieronder weten?

Reacties
Categorieën